petak, 30. svibnja 2014.

IDEJE ZA UREĐENJE UNAJMLJENOG STANA




Moja iskustva sa unajmljenim stanovima suprotno svim statistikama zasad su vrlo pozitivna. Možda zato što sam u Zagrebu živjela samo u jednom (prvi koji smo došli pogledati nam se dopao i nikad nisamo požalili), a u drugom živimo sada u Dubrovniku (i više je kuća nego stan). I uvijek mi je bilo puno bitnije od koga ga iznajmljujem nego kakav je stan. Možda vam to na prvu ne zvuči logično (naravno da je bitno kakav je stan!), ali interijer se uvijek može srediti, bitno je da ljudski odnosi funkcioniraju i da vam nitko ne skače po glavi. 


Kada uspijete pronaći najbolji omjer svega željenog (cijene, lokacije, veličine, normalnog gazde) vrijeme je da unajmljeni stan pretvorite u dom . U većini ugovora o najmu prostora postoji članak o tome da ćete jednoga dana kada budete odlazili morati interijer dovesti u prvobitno stanje. Dakle građevinske radove zaboravite. Uostalom ni ne isplate vam se. Trebaju vam kreativna rješenja koja će oživiti često “niš-posebno” uređene prostore, neće vas koštati malo bogatstvo i koja ćete jednostavno ukloniti/pokupiti sa sobom kod iseljavanja. Iz svog iskustva i dosadašnjeg rada donosim vam nekoliko ideja.


ZIDOVI


Ukoliko je potrebno – osvježite zidove bojom – pritom ne mislim da cijeli stan obojate u razne boje (ako se vlasniku ne dopadne vaša kombinacija, a morate sve vraćati u prvobitno stanje na odlasku, napravili ste si i trošak i hrpu posla) – osvježite ih postojećom bojom (najzahvalnija je bijela).


NAMJEŠTAJ




Pamučnim prekrivačima kojih danas na tržištu ima u svim bojama i dimenzijama možete u sekundi promijeniti vizualni doživljaj prostora, unijeti boje koje volite, prekriti model kauča ili fotelje koji vam se baš ne uklapa u osobnu estetiku, a lako se peru i održavaju. Isto vrijedi i za blagovaonski stol ili stolice – stolnjak i navlake dati će mekoću i toplinu prostoru. Ukoliko nista zadovoljni ponudom gotovih prekrivača i navlaka ili vas odbijaju cijene prošetajte po dućanima sa materijalima, možete pronaći vrlo zanimljive metraže po super cijenama. ( Toplo preporučam žuticu - obično se prodaje u duploj širini od 3,20 m i  cijena joj je 30ak kn po metru – neutralne je bež boje i jednostavno se pere). Sa zavjesama i prekrivačem za krevet je ista stvar.



DETALJI

Personalizirajte prostor izražavanjem svog stava, želja i motivacijskim porukama na ukrasnim jastucima.
  


Rasvjeta po rentanim stanovima obično bude dosadna i obična, pa predlažem da napravite luster od kartona. 



Još jedna ideja za originalnu rasvjetu koja ne zauzima ništa mjesta je i “nacrtana” lampa – u slučaju da vam vlasnik ne dopušta šaranje po zidovima, izrežite oblik lampe od samoljepive tapete i objesite štednu žarulju koja se ne zagrijava.

  


Ako je vlasnik stana tolerantan i dopušta intervencije bojom na zidu, ne pretjerujte, nego radije iscrtajte školsku ploču (po mogućnosti magnetnu) –multifunkcionalna kao memo ploča, za vješanje fotki, za ispisivanje poruka, mijenja se zajedno sa vama – i nećete morati prebojati čitav stan na odlasku. A i ne mora biti crna ;) Ako ipak ne možete crtati po zidovima kupite naljepnicu koja oponaša školsku ploču.




U malim prostorima obično nedostaje mjesta za pohranjivanje i organizaciju, a kutije su idealno rješenje za ovaj problem – preporučam da uložite u plastične (bez obzira što planirate držati u njima) jer će vam duže trajati i mogu podnijeti teži teret od kartonskih (a cijenom su slične). Slažite ih na ormar, ispod kreveta, na police…označavajte ih, pišite po njima što je unutra…



 
Ako baš morate kupovati neke komade namještaja vodite računa da su što laganiji i mobilniji ( tipa poličar, ladičar na kotačima, stolić…) sve teško i glomazno ćete a) više platiti  b) imati manje volje nositi sa sobom na odlasku.

Ako ste u Zagrebu posjetite Hrelić i Britanac nedjeljom za otkačene detalje – neka budu posebni, puni duha i osobnosti.


Napravite originalnu vješalicu za novine i časopise od vješalica za odjeću .



 
BONUS – balkon


Nažalost, balkon ili terasa danas više nije pravilo, već zaista bonus, čak i u stanovima srednje veličine, pa evo korisnih ideja i za njega. Ipak ćemo slijedećih mjeseci najviše vremena provoditi u tom dijelu stana.






Javite mi svoja iskustva sa unajmljenim stanovima i kako ste se vi u njima kreativno izrazili.
  
Fotke: Kuchanice, Pinterest, Dom&Dizajn (Jutarnji list)

Broj komentara: 7:

  1. Odličan post, slažem se apsolutno sa svim! Ja sam evo u drugom podstanarskom stanu, a mužu je ovo treći i ja se tog njegovog prvog podstanarskog rado sjećam iako nisam živila tamo, često sam boravila u tom stanu. Uglavnom, istina je da je čak i bitnije od koga se iznajmljuje, a prostor uvijek možeš sam doraditi. Nama su stvarno svi stanodavci bili odlični, a i svi su do sad rekli da smo mi super podstanari. I ja u svakom stanu donesem svoj duh, svoju hrpu sitnica, prekrivača, jastučića, vaza i onda oplemenim prostor... Ma sve se može! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Lenka,

      hvala na javljanju i na komentaru. Mi smo isto imali sreće sa dosadašnjim vlasnicima, a sad je li sreća ili je jednostavno stvar u stavu i komunikaciji, tko će ga znati. I prvi i drugi su nam dali apsolutnu slobodu u uređenju interijera, ali i tada je pametno imati granice. Što zbog isplativosti, ali i poštovanja. Kad tad će netko drugi doći iz tebe u prostor. Sve ove ideje sam radila i nama u stanovima, pa mogu iz prve ruke garantirati da se isplati malo potruditi, a da će rezultati biti super. Lp!

      Izbriši
  2. Nedavno sam se uselila u svoj prvi stan te ga još nisam imala priliku uređivati po svojoj želji. Definitivno ću probati iskoristiti neke od tvojih ideja. parketi spacva

    OdgovoriIzbriši
  3. Ako planirate duže ostati u iznajmljenom stanu i ako gazde to dopuštaju, bilo bi super da se malo uredi da izgleda što 'domaćije' :D
    stanovi zagreb

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se. A i "najkrutije" gazde će Vam dopustiti da barem djelomično utječete na interijer kako bi ga pretvorili u dom.

      Izbriši
  4. Baš sam iznajmila stan koji ima jako ružnu balkonsku ogradu. Sve ostalo na njemu je jako lijepo ali taj propust baš bode u oči. Razmišljala sam postaviti lončanice s cvijećem da je sakrijem, imate li vi neki drugi savjet?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako vam nije problem, pošaljite mi fotku na veselekucanice@gmail.com, biti će mi lakše pomoći Vam.Lp!

      Izbriši