ponedjeljak, 16. srpnja 2012.

ROMANTIČAN SVIJEĆNJAK OD TEGLE KRASTAVACA - Sam svoj majstor

U razmišljanju što pripremiti za Sam svoj majstor rubriku u novom broju Dom i Dizajna htjeli smo predstaviti jednostavnu a efektnu ideju preuređenje predmeta koji svi imamo doma. A staklenka od krastavaca  je savršeno odgovarala ovom uvjetu. Mogućnosti prenamjene staklenke su neograničene, ali mi smo zacrtale da bi novi predmet trebao biti nešto korisno za ove ljetne dane koje svi volimo provoditi na otvorenom. I sine nam - svijećnjak! Za balkon, terasu, ljetnikovac, konobu .... idealno.



Oblik i veličina staklenke je najmanje važna, koristite što imate.



Od materijala vam je potrebno slijedeće:

staklenka, boja za vitraje na bazi petroleja, konturna pasta za staklo, petrolej, spužvica, šablona za čipku ili čipkasta traka i lučica

Navedene boje smo kupili u hobby shopu - boje za vitraje ćete potrošiti jako malo za jednu staklenku, tako da sa najmanjim pakiranjem boje možete pobojati mnogo staklenih površina :)



Staklenku dobro operite i osušite prije bojanja da ne bi na njoj ostalo masnoća koje će vam otežati nanošenje boje.
Boju za vitraje razblažite sa malo petroleja, kako bi vam boja staklenke bila providna da se vidi svjetlost svijeće kroz nju.






Boju pomoću spužvice nanesite na kompletnu površinu staklenke. Staklenku možete bojati i kistom, ali sa spužvicom je lakše i neće vam ostati linije od kista kada se boja osuši.



Kada ste nanijeli boju na kompletnu staklenku ostavite ju da se suši cca 1 sat.
Nakon što se boja osušila u nju umetnite šablonu čipke ili čipkastu traku prema motivu koji želite na svijećnjaku.



Čipku na staklu iscrtavajte konturnom pastom (mi smo koristiti zlatnu jer nam se odlično paše uz ljubičastu podlogu, ali izbor boja je veliki i ograničeni ste samo svojom maštom).


Kada ste iscrtali cijeli motiv ostavite pastu da se suši nekoliko sati.

Na kraju još samo umetnite lučicu u vaš novi svijećnjak i uživajte!
Mi smo ih napravili nekoliko i sada nam krase terasu i daju predivnu svjetlost u ljetnim večerima :D


1 komentar: