utorak, 20. svibnja 2014.

DIY LUSTER OD KARTONA (ILI STIROPORA)
Za sve one koji me na dnevnoj bazi pitaju “pa dobro šta radiš po cijele dane u Dubrovniku?”, prošli vikend bi im odgovorila – luster. Prije toga – vješalicu, zavjese, ogledalo, farbam, maljam, pišem blog, fejsbučim (za sebe i za druge), sadim cvijeće, upoznajem psa sa seoskim životinjama…ali ajmo redom. (Uostalom, nisu svi moji poslovi vezani za ovaj blog, pa ću ih preskočiti. Kao uostalom, i glupa pitanja s početka priče. )


Bitna informacija koju do sada možda nisam spomenula (ili jesam, ali ne dovoljno naglašeno) je da smo u Dubrovniku smješteni u iznamljenom stanu. Bitna je zbog velike razlike u mogućnostima uređenja interijera – ne ponašaš se isto u svojoj nekretnini i tuđoj. Prvo zato što vjerojatno ne smiješ, drugo zato što drugačije razmišljaš o budžetu. Mi imamo sreće pa naša gazdarica (“obožava” kad ju zovem Gazdarica ) za sada ima visok prag tolerancije prema mojim idejama i željama i pušta me da slobodno izražavam svoju kreativnost po stanu.


Kako idem nekim samo meni razumljivim redom po prostorijama, tako je na red došao i luster u spavaćoj sobi. Postojeći mi se baš nije uklopio u moju estetiku, pa sam napravila novi.


Zatečeni luster (iliti before)Po pravilu jednog DIY bloga na kojem sam ga pronašla (blog.etsy.com) radi se od čvrstog tankog kartona (probala prije dvije godine i funkcionira odlično), ali meni se pri ruci našao tanki stiropor (koristi se za izloaciju u gradnji) koji se pokazao još jednostavniji za izrezivanje. 
 

Dakle, isprintate template (strana1, strana2, strana3) , precrtate ga na karton ili stiropor ( i od plexija bi bio fantastičan, ali za to vam treba netko tko ima CNC stroj), izrežete, pofarbate, spojite i montirate. 

Za početak pogledajte fotke, biti će vam puno jasnije o čemu pričam. (Hvala Instagramu što postoji i omogućuje i nama tulavima za fotkanje da fotke izgledaju atraktivno :D )


Izrezana jedna polovica - ja sam koristila skalpel


Izrezana oba dva dijela


Farbanje akrilnom bojom u spreju

Izrezani i obojani dijelovi se spajaju na način da ulaze jedan u drugi pod pravim kutem, a kroz probušene rupe u gornjem dijelu provučete tanku žicu ili flaks i dodatno učvrstite. Evo skica.Bušenje rupa za žicu


Spajanje dijelova da ulaze jedan u drugi
Montiran novi lusterPrije & Poslije
 Ako vam nešto nije jasno, pišite. A ako se ne želite upuštati sami u ovaj projekt, a sviđa vam se ideja i luster, mogu vam ga i ja napraviti. Znači opet - pišite.

2 komentara:

  1. aaa, trebalo mi je da shvatim.... kasno palim, ali ništa zato - ideja je odlična, super je ispao!

    OdgovoriIzbriši