utorak, 20. svibnja 2014.

DIY LUSTER OD KARTONA (ILI STIROPORA)




Za sve one koji me na dnevnoj bazi pitaju “pa dobro šta radiš po cijele dane u Dubrovniku?”, prošli vikend bi im odgovorila – luster. Prije toga – vješalicu, zavjese, ogledalo, farbam, maljam, pišem blog, fejsbučim (za sebe i za druge), sadim cvijeće, upoznajem psa sa seoskim životinjama…ali ajmo redom. (Uostalom, nisu svi moji poslovi vezani za ovaj blog, pa ću ih preskočiti. Kao uostalom, i glupa pitanja s početka priče. )


Bitna informacija koju do sada možda nisam spomenula (ili jesam, ali ne dovoljno naglašeno) je da smo u Dubrovniku smješteni u iznamljenom stanu. Bitna je zbog velike razlike u mogućnostima uređenja interijera – ne ponašaš se isto u svojoj nekretnini i tuđoj. Prvo zato što vjerojatno ne smiješ, drugo zato što drugačije razmišljaš o budžetu. Mi imamo sreće pa naša gazdarica (“obožava” kad ju zovem Gazdarica ) za sada ima visok prag tolerancije prema mojim idejama i željama i pušta me da slobodno izražavam svoju kreativnost po stanu.


Kako idem nekim samo meni razumljivim redom po prostorijama, tako je na red došao i luster u spavaćoj sobi. Postojeći mi se baš nije uklopio u moju estetiku, pa sam napravila novi.


Zatečeni luster (iliti before)



Po pravilu jednog DIY bloga na kojem sam ga pronašla (blog.etsy.com) radi se od čvrstog tankog kartona (probala prije dvije godine i funkcionira odlično), ali meni se pri ruci našao tanki stiropor (koristi se za izloaciju u gradnji) koji se pokazao još jednostavniji za izrezivanje. 
 

Dakle, isprintate template (strana1, strana2, strana3) , precrtate ga na karton ili stiropor ( i od plexija bi bio fantastičan, ali za to vam treba netko tko ima CNC stroj), izrežete, pofarbate, spojite i montirate. 

Za početak pogledajte fotke, biti će vam puno jasnije o čemu pričam. (Hvala Instagramu što postoji i omogućuje i nama tulavima za fotkanje da fotke izgledaju atraktivno :D )


Izrezana jedna polovica - ja sam koristila skalpel


Izrezana oba dva dijela


Farbanje akrilnom bojom u spreju

Izrezani i obojani dijelovi se spajaju na način da ulaze jedan u drugi pod pravim kutem, a kroz probušene rupe u gornjem dijelu provučete tanku žicu ili flaks i dodatno učvrstite. Evo skica.



Bušenje rupa za žicu


Spajanje dijelova da ulaze jedan u drugi




Montiran novi luster



Prije & Poslije
 Ako vam nešto nije jasno, pišite. A ako se ne želite upuštati sami u ovaj projekt, a sviđa vam se ideja i luster, mogu vam ga i ja napraviti. Znači opet - pišite.





2 komentara:

  1. aaa, trebalo mi je da shvatim.... kasno palim, ali ništa zato - ideja je odlična, super je ispao!

    OdgovoriIzbriši