subota, 30. ožujka 2013.

KAKO PREUREDITI FRIŽIDER


Ja tvrdim kako se sve, ali baš SVE u kući može preurediti ili uljepšati. Ok, ponekad je pitanje isplati li se ili ne, ali ako uz malo truda i vremena dobijete novi komad namještaja koji  ima svoju funkciju i predstavlja vas na način koji želite, odgovor je – isplati se.


Tako se u jednoj šarenoj kuhinji (vjerujte stvarno je šarena – boja petroleja, limun žuta, svjetlosivkaste pločice, sa rozim zidovima ;) ) smjestio običan bijeli frižider. Odlično radi, veličina i kapacitet savršeno odgovaraju, ali vizualno je šaka u oko. I što sad? Opcija kupnje novog frižidera samo zbog izgleda nije dolazila u obzir (nitko normalan to ne bi napravio), a ni opcija da ostane u izvornom stanju nakon toliko truda oko kuhinje isto nije dolazila u obzir.


I onda kreće mozganje i potraga za rješenjima. Naravno, da cjenovno nisu u rangu novog frižidera. Prvotna ideja je bila obući kompletan frižider u folije otporne na atmosferilije – one kakve se stavljaju na aute. Super fora, napravite grafičku pripremu površina prema realnim dimenzijama u kompjutoru, odnesete u tiskaru koja radi takve naljepnice i lijepite.  Ovo rješenje je odlično i za veš mašine ili perilice posuđa, ali i za razne druge površine. Nisam sigurna jedino koliko je ili nije jednostavno nalijepiti naljepnice a da ne ostaju mjehurići i da sve stoji prema zadanim mjerama, jer se na kraju nisam odlučila za ovo rješenje, ali vjerujem kako u tiskari postoje stručnjaci koji će vam rado pojasniti trikove za lakše i urednije ljepljenje.


Druga ideja je bila farbanje, ali u pitanju je plastika koja se svakodneno pipka i koristi, ogrebe sa noktima ili izguli magnetima. Sjetivši se jednog od prošlih projekata kada smo bojali plastičnu bocu i od nje radili sjenilo za lampu, doskočili smo i ovom problemu. Rješenje je prajmer za plastiku. Plastične površine ne morate i nemojte brusiti, već ih samo dobro izribajte i skinite masnoće i prašinu s njih pa zatim nanesite prajmer. Može se pronaći u svim dućanima sa bojama i lakovima, u sprej varijanti (proziran) –  ili u piksi u bijeloj boji . Meni je srdačni gospodin iz dućana u kojem sam minimalno jednom tjedno toplo preporučio Caparolov prajmer na bazi vode koji nas je oduševio. Jako se lako nanosi, nema mirisa, suši se kroz par minuta i ostavlja površinu matiranu, spremnu za glavnu boju. A ima i još jedan trik. Kada na plastiku nanesete prajmer, na njega možete nanositi koju god vrstu boje želite. Ali doslovce – koju god. Genijalno zar ne? 


U idejnom rješenju kuhinje frižider bi bio savršen kada bi bio srebrni, pa sam prema tome i tražila boju koja će najbolje odgovarati. I pronašla – Tessarol antik srebrni – lak za željezo koji u sebi ima sitne svjetlucave čestice koje se presijavaju an svjetlu. Odluka je bila vrlo laka i nisam mogla dočekati da frižider doslovce zasja.



Dakle, prvo ribanje i odmaščivanje frižidera, zatim jedan sloj prajmera i na njega dva sloja boje. I to je to – boja se ne može oguliti (koliko god puta se vi uhvatiliu za frižider), frižider napokon paše uz kuhinju i mojoj sreći nema kraja.













Ne moram vam ni govoriti da su, kada je igranje bojama u pitanju, mogućnosti neograničene. A ako frižider obojate u boju za školsku ploču, imate novu površinu za popise namirnica, podsjetnike, poruke, dječja remek djela …


Budite kreativni i maštoviti ili se javite na mail veselekucanice@gmail.com pa ću vam ja srediti frižider koji se ne uklapa ;)
 
Fotke by: CROPIX (Berislava Picek)


 


Broj komentara: 5:

  1. Odlično! Hvala na savjetima :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu. Pošaljite nam fotku ako ćete preuređivati svoj frižider ;)

      Izbriši
  2. super!
    a može li se ista stvar napravit sa starim policama od iverice? hoće li rezultat biti jednako dobar?

    OdgovoriIzbriši
  3. Za police od iverice ili bilo kojeg drvenog materijala nije potreban prajmer, jer drvo kada s elagano pobrusi odlično prima razne vrste boje. Ako želite koristiti ovaj srbrni tessarol imajte na umu da ostavlja hrapavi efekt na dodir, pa je malo zeznutije za brisati prašinu nego sa glatkih površina. Ali izgledale bi mrak ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Imam mat boje frizider i zeljela bi ga obojati u u crno boju za skolske ploce.koji je postupak bojanja i koju boju moram kupiti.

    OdgovoriIzbriši