utorak, 19. lipnja 2012.

KAŠIRANJE STOLCA "KROJAČICA" - makeover

U novom broju Dom&Dizajn-a imali ste prilike vidjeti naš novi makeover stolca, pa vam ga ovim putem prenosimo i na našem blogu u proširenom izdanju.
Drveni stolac ofarban u bijelo otet je iz roditeljskog stana (ionako ju nisu koristili), a ukoliko nemate neki sličan doma, toplo preporučamo Britanac nedjeljom gdje ih možete kupiti za 100-200kn u raznim formama. Obzirom na prekrasno vrijeme neće vam teško pasti ni popiti kavu na ovom živopisnom trgu.
Naravno i Hrelić dolazi u obzir i krupni otpad po kvartovima, ukoliko ste spremni  na ratoborne Rome koji čuvaju hrpe kao da su od zlata.


Ovo je vrlo jednostavna, a efektna tehnika sa kojom ćete upotpuniti slobodno vrijeme (stižu praznici i godišnji odmori, ne morate po cijele dane ležati na plaži, sunce ionako nije zdravo u velikim količinam :p ), dobro se zabaviti i za nagradu dobiti handmade unikatan komad namještaja.
Od  materijala vam je potrebno: brusni papir, ljepilo za tapete, kist, krojevi (mi smo koristili krojeve iz Burde, ali nedajte se smesti – isto možete napraviti i sa novinskim papirom, časopisima, stripovima, slikovnicama, ukrasnim papirom… odnosno svim vrstama papira, ovisno o efektima koje želite postići)

Kao što vidite prema popisu materijala ovaj projekt je i jeftin. Ljepilo za tapete možete kupiti u bilo kojem dućanu specijaliziranom za uradi-sam vragolije :D  Mi smo naše platili u Bauhausu 20-ak kuna i nismo potrošili ni 1/3 pakiranja. Uputstva za pripremu ljepila  (jer ga dobijete u obliku prah) slijedite sa pakiranja - teško možete zeznuti.


Slijedi priprema stolca za rad, odnosno brušenje.  Za to vam je čisto dovoljan brusni papir, iako ako imate električnu brusilicu, biti ćete brže gotovi. Zato zasučite rukave i pobrusite kompletan stolac – brzo je i jednostavno, a u kompletan ovaj projekt možete uključiti i mlađe ukućane – ne mogu se ozlijediti, a biti će jaaako ponosni na sebe kada vide rezultat.



 
Nakon brušenja stolac prebrište sa krpom da uklonite prašinu i krenite sa nanošenjem ljepila. Nanosite ga debljim kistom i slobodno ga bogato nanosite na stolac, bolje će primati papir.



Papir, koji god da ste odabrali nemojte rezati štreberski sa škarama pravocrtno (ako ste picajzla možete, nećete pogriješiti), već ga trgajte rukama da dobijete efekt kolaža na stolcu. Otrgnute dijelove nanosite na ljepilom pripremljen stolac i zaglađujte neravnine kistom. Koristite isti onaj kist mokar od ljepila, jer će ljepilo sa donje i gornje strane odlično učvrstiti papir.





 
I tako dio po dio dok niste oblijepili kompletan stolac. Ostavite ljepilo da se skroz osuši i na kraju ga polakirajte bezbojnim lakom da vam duže traje. Mi u dosta slučajeva koristimo bezbojni lak za brodove, jer je po svojoj namjeni i napravljen za svakakve vremenske uvjete, lako se održava i duuugo traje.



Sve smo vam otkrili i više nemate isprike ni razloga da ne preuredite svoj pohabani stolac u nekom otkačenom stilu. 

I pošaljite nam fotke gotovih radova!

Vaše Kućanice 
xoxo 

Fotke by: Sandra Šimunović za Cropix




Nema komentara:

Objavi komentar