petak, 15. lipnja 2012.

NAPOLEON III

Bio jednom jedan Napoleon, ali ovaj put mislimo na onog trećeg  Napoleona, nećaka od Napoleona Bonaparte-a.  I taj naš Napoleon (treći) skroz je na krivu nogu krenuo, prvo su  ga potjerali  iz Francuske, pa je izgubio dvije bitke, ali nakon revolucije 1848. g. ipak se vraća natrag u Francusku i postaje  predsjednik republike. Kao da to nije bilo dovoljno uspona i padova za jedan život  1851.g.  roker je napravio i državni udar, pa postao i Car !

I taj Car , na izgled pomalo nesposoban,  počinje raditi  čuda:  ekonomski unapređuje zemlju, totalno rekonstruira Pariz, u službi mu je i industrijalizacija pa sve ide znatno lakše i brže, ali u svakom slučaju nama koji volimo dekore, interijere i arhitekturu  taj zmaj napravio je  strašnu uslugu i stvorio dobre temelje! 

Detalji njegovog kraja i nisu bili tako uspješni, ali taj period nam i nije bitan za našu temu.
Dok  je on bio gazda Pariza strašna lova se investirala u građevinu, a arhitekti i dekorateri  imali su odriješene ruke za slobodno izražavanje i dokazivanje.  Buržuji  su bili u lovi i jedva su čekali da arhitekta na glasu prošeta  maštu njihovim dvorima.  Mi nekako to vrijeme uspoređujemo sa našim  post ratnim  razdobljem, kad su pristojne svote novaca sletjele u 'krive' ruke novopečenih tajkuna i stvorili nepitki  glam-sjaj trend što je većina mase  i prihvatila. No, Francuzi su ipak Francuzi, i taj njihov glam – sjaj  u kombinaciji  s njihovim vankonkurentim 'stilskim ' genom mixaju  osebujan III. Napoleonski stil.   Ne baš kao onaj naš, ali se svakako  odlikuje hrpom deko- motiva, textila,  textura,  i materijala .  Materijali  koji se koriste u izradi namještaja  simboliziraju  čisti luxsuz  bio to mahagonij, porculan, drvo kruške, kornjačevine, slonovače ili  skromno razbacivanje  pozlatom . Već smo spomenuli tu industrijalizaciju koja potpomaže proizvodnju namještaja i stavlja šlag za kraj stilu,  jer postalo je sasvim jednostavno izraditi  bogate intarzije,  zbog  mehanizacije i tanko rezanog  furnira, rezbarenja, tokarenja zlata , bronze i mramora! 

U biti nakon svega što smo  rekle sasvim je jasno zašto pripada Royal stilovima tog perioda zajedno sa svim brojnim Louisima ( od XIII – XVI ),  a svi oni koketiraju sa neoklasikom  i njenim korjenima antičkog Rima i Grčke, romantizmom, naturalizmom, barokom i rokokoom , pa na temeljima prijašnjih  trendova nastaje novi! 

Kada sam već došli do te činjenice, kako su ludi Francuzi koristili znanja i stilove onih prije sebe tako smo i mi odlučile iskoristiti Francuze. Prošle nedjelje dok smo ispijale našu najdražu kavu na Britancu ugledale smo GA! 

On  je STOLAC!
On nije običan STOLAC!
On je  NAPOLEON III. STOLAC ... 

Pričamo o ljubavi na prvi  pogled ... izašli smo odmah na date....ispijali  kavu do kasno popodnevnih sati .... ON je sjedio .... a MI smo maštale! 




Sjetile smo se kako je zadivio i P.Starcka  pa mu je u dalekom Bejingu, u Le Lan restoranu udahnuo novi život .... 




A ni Francuzi ga nisu zaboravili, pa su  njegovom osebujnom stilu dodali još malo 'suzdržanog' božićnog kicha i pustili ga da krasi izloge luxuznih trgovina.... 



 
I dragi naši sada smo mi na redu, da mu udahnemo malo duha Kućanica :D

Do njegovog novog ruha budite nam pozdravljeni!

Kućanice & Napoleon III

Nema komentara:

Objavi komentar