subota, 12. listopada 2013.

HANDMADE PROSTOR ZA BUDUĆE KREATIVCE - Udruga Praktikum



Iako ovaj post stiže prilično dugo nakon posljednjeg, vjerujte mi imam vrlo opravdan razlog za to. Najkraće rečeno, 24h dnevno je bilo premalo za sve moje želje u tom periodu. Ali ne pišem ovo da se žalim, već da se hvalim :D  

A mogu se pohvaliti projektom koji je ispao puno veći i bolji od svih mojih očekivanja - preuređenje prostorija Udruge Praktikum – centra za djecu i mlade.  Iz sadašnje perspektive takav rezultat je bio neizbježan, jer kada sa klijentom tako dobro kliknete  i pronađete zajednički jezik već u prvom razgovoru, realizacija je čisti užitak. Vlasnica udruge je od prvog trena našeg razgovora znala što hoće – namještaj od industrijskih paleta, puno originalnih i funkcionalnih detalja, recikliranih komada i sve to gotovo u mjesec dana. Zaželjeno – učinjeno. Ograničeno vrijeme i budžet je trebalo pametno iskoristiti, pa smo se poprilično naradili, tu i tamo zakinuli obitelj, preskočili koji sat sna i živcirali susjede i van kućnog reda, ali sve se to na kraju isplatilo. 

Probati ću vam kroz fotke pojasniti što smo radili ...

 
                                                    fotka 1.


Na fotki br. 1 je recepcija/ured/informacije, odnosno prvi dio prostora koji se vidi odmah pri ulasku u udrugu i koji spaja uredski dio udruge sa dijelom predviđenim za razne dječje radionice . Stol je izrađen od custom made drvenih paleta od vrhunske bukve koje su bile toliko lijepe kada su stigle da smo ih nekoliko dana samo gledale i divile im se, a onda smo se još pet dana hvalile sa njima svakome tko je ušao u prostor.  Okrugli bijeli stolić je izrađen od drvene “špule” (ne znam kako se to zapravo zove) za navijanje električnih kablova – na kotačićima je pa se može voziti po prostorijama po potrebi. Police sa teglicama cvijeća na sivom zidu su izrađene od euro paleta, a crna školska ploča u pozadini recepcije je nacrtana i uokvirena na samom zidu.
 
                                                                                 fotka 2.

Nasuprot recepcije je garniture za sjedenje od euro paleta (fotka 2.) gdje roditelji mogu pričekati da klinci završe sa radionicama.


                                                                                 fotka 3.

S obzirom da u središnjem prostoru prevladava bijela boje i nekoliko nijansi sive, da podignemo dinamiku prostora, šefica ureda je dobila crvena vrata i jednu divnu metalnu crvenu komodu u svoj ured (fotka 3.). Čisto da se zna čija je zadnja :D Naravno da i šefica ima radni stol od divnih bukvinih paleta.

                                                      fotka 4.
Ured do (fotka 4.) predviđen je za gospođu/gospodina pedagoga koji će sve edukatore i njihove programe, ali i polaznike po potrebi (pr)ocijeniti. To nam je zvučalo malo prestrogo pa smo jedan zid u uredu  “obukli” u vesele crvene prugice.

                                                                                 fotka 5.

                                                                                fotka 6.

                                                                                fotka 7.

Predprostor glavnog prostora – učionice/igraonice/radionice za klince predviđen je za oslobađanje polaznika od viška odjeće i obuće, pa smo im tu složili malu garderobu (fotka 5.) – klupicu za sjednje i odlaganje cipela od paleta i vješalicu za koju smo iskoristili jedna drvena vrata koja su nam bila višak.
 

                                                                               fotka 8.

I došli smo do prostora zbog kojeg udruga zapravo i postoji (fotka 8.) Multifunkcionalan prostor koji zahtjeva nekoliko segmenata i namještaj koji u tili čas može nestati ili se stvoriti, ovisno o veličini radne grupe. Pa smo koristili sklopive radne stolove i stolice koji kada postanu višak vise po zidovima ili se naslanjaju iza vrata.  Kao svaka prava učionica i ova ima školsku ploču (slika 9.), ali ne onu klasičnu već veeeeliku crnu, oslikanu na zidu. Dovoljno visoku za odrasle klince i dovoljno nisku za one male najslađe.

                                                                              fotka 9. 

                                                                                fotka 10.

Pokraj školske, montirana je još jedna ploča sa nekoliko staklenki u koje se odlažu pisalice- krede, bojice, flomići, pastele… (fotka 11.)


                                                                                 fotka 11.

Kako je cilj ovog prostora da odgaja i stvara kreativce iz raznih područja, prostor je osmišljen da podnosi česte promjene, prilagodbe, dodavanja i oduzimanja ovisno o potrebi. Kao i svaki interijer i ovaj će se prilagođavati svojim korisnicima, a mene veseli što smo im pripremili dobar temelj.  



fotke by: Kuchanice







2 komentara:

  1. Ovo je divno, veoma ispirativno! A stolovi su predivni i unikatni! Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, stolovi su stvarno prekrasni. Izgledali su vrhunski i u sirovoj varijanti, bez boje, ali se tako ne bi dobro uklopili u prostor pa smo ih farbali. Najbolje od svega je što su tako dobre kvalitete drva da nemaju rok trajanja ;) lp!

      Izbriši