utorak, 25. lipnja 2013.

RECIKLAŽOM DO GENIJALNOG PROSTORA - HOSTEL SWANKY MINT - I. dio

 




Ako ste ikad prije čitali ovaj blog ili bacilli oko na moje uratke na facebook stranici Kuchanice, onda već znate koliko volim industrijski dizajn i reciklažu. Od nečeg starog i na prvi pogled neupotrebljivog  napraviti funkcionalan i estetski zanimljiv komad za mene je super izazov. Iako je u inozemstvu ovaj stil zastupljen u interijeru već niz godina, a cijene industrijskih komada su i veće od ostalih stilova, kod nas ovaj tip preuređenja tek dolazi.

Zamislite mog veselja kada sam stupila u kontakt sa ekipm koja je poželila urediti novi hostel u centru Zagreba upravo na taj način.  Ušli su u staru napuštenu tvornicu za bojanje materijala i odjeće i odlučili iskoristiti postojeće stanje na najbolji mogući način. Ogromni čelićni strojevi zatečeni u prostoru iskorišteni su kao namještaj, cigla na zidovima očišćena i ostavljena da prostoru daje toplinu i duh starih vremena, kao i zidovi gdje je to bilo moguće, a ostali potreban namještaj izrađen od raznih recikliranih materijala. Sada kada je hostel gotov, prostor je prepun detalja koji vam iz minute u minutu odvlače pažnju u nekom novom smjeru. Automobilske gume, vodovodne cijevi, drvene palete, kacige, frizerske haube, vintage koferi … sve to možete vidjeti u prostoru u raznim funkcijama . Vjerujte mi, svaki puta kada ponovo uđete u prostor zapazite neki novi dotalj koji do sad niste vidjeli.


Na nedavno održanom otvorenju gosti su bili oduševljeni originalnošću i genijalnim idejama koje su dolazile sa raznih strana, a realizirali su ih majstori, vlasnici i moja malenkost. Svoje uratke u ovom vrhunski osmišljenom hostelu prenijeti ću u vam u nekoliko slijedećih postova , a krećem sa preuređenim stolicama jer je to bio moj prvi zadatak.


U kompletnom prostoru prevladavaju sivi, crni i bijeli tonovi uz dodatak drva, pa je odlučeno da će jedino drveni stolci u baru i na terasi hostela biti u bojama. Što jarkije to bolje. Stolce smo skupljali sa različitih strana, obilazili buvljake, skupljali kontakte  i  prenosili ih sa različitih adresa. Bilo je bitno da budu drugačijih oblika, drvene i spremne za uređenje. Bila je to stvarno super avantura, a da doživite kompletan rezultat dođite na kavu na najljepšu terasu u gradu - Swanky Mint hostel.


Na prvom kolažu fotki su neki od primjeraka u svom prvotnom stanju, a zatim slijede njihove uređene verzije.















2 komentara:

  1. Sjanjo, nema krize pokraj maštovitih i kreativnih ljudi! Čestitam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Stolice su super, a slika cijelog interijera me ostavlja bez teksta. Još jedan industrial design freak ;)

    OdgovoriIzbriši