nedjelja, 30. lipnja 2013.

KUPAONSKI ORMARIĆI OD VINTAGE KOFERA - HOSTEL SWANKY MINT – II. DIO




Nakon preuređenja stolica za bar hostela Swanky Mint koji je ovih dana otvorio svoja vrata moj slijedeći zadatak je bio osmisliti ogledala u kupaonicama tri apartmana. Kao i sve ostalo u hostelu i ovo je trebala biti originalna, a funkcionalna ideja koja bi se dobro uklopila u industrijsko uređenje prepuno recikliranih komada. 
Ako ste tu i tamo bacilli oko na ovaj blog, onda znate da obožavam vintage kofere i sve što se od njih može napraviti, pa mi je palo na pamet zašto ne i kupaonski ormarići sa ogledalom.  Reciklaža, oblik, funkcija, koferi u hostelu … sve se poklopilo.


Nije bio problem pronaći ih na Hreliću, jer su očito i tamošnji trgovci dobro upućeni u trendove i potražnju , pa ih je bilo na svakom koraku. Od straha da neću pronaći dovoljno čvrste i velike, od ponude sam na kraju jedva odlučila koja tri uzeti. Malo su me ljudi čudno gledali dok sam ih teglila do auta (sva tri odjednom), ali od silnog uzbuđenja se nisam dala omesti. 


Još su me čudnije gledali stolar i staklar kada sam im objasnila svoju ideju (police unutra, ogledalo izvana), ali su i oni na kraju ostali zadivljeni rezultatom. 


Očišćeni, impregnirani, polakirani, posloženi i učvršćeni spremni su za korištenje, a sigurno će iznenaditi svakog gosta koji se pogleda u njih :)








utorak, 25. lipnja 2013.

RECIKLAŽOM DO GENIJALNOG PROSTORA - HOSTEL SWANKY MINT - I. dio

 




Ako ste ikad prije čitali ovaj blog ili bacilli oko na moje uratke na facebook stranici Kuchanice, onda već znate koliko volim industrijski dizajn i reciklažu. Od nečeg starog i na prvi pogled neupotrebljivog  napraviti funkcionalan i estetski zanimljiv komad za mene je super izazov. Iako je u inozemstvu ovaj stil zastupljen u interijeru već niz godina, a cijene industrijskih komada su i veće od ostalih stilova, kod nas ovaj tip preuređenja tek dolazi.

Zamislite mog veselja kada sam stupila u kontakt sa ekipm koja je poželila urediti novi hostel u centru Zagreba upravo na taj način.  Ušli su u staru napuštenu tvornicu za bojanje materijala i odjeće i odlučili iskoristiti postojeće stanje na najbolji mogući način. Ogromni čelićni strojevi zatečeni u prostoru iskorišteni su kao namještaj, cigla na zidovima očišćena i ostavljena da prostoru daje toplinu i duh starih vremena, kao i zidovi gdje je to bilo moguće, a ostali potreban namještaj izrađen od raznih recikliranih materijala. Sada kada je hostel gotov, prostor je prepun detalja koji vam iz minute u minutu odvlače pažnju u nekom novom smjeru. Automobilske gume, vodovodne cijevi, drvene palete, kacige, frizerske haube, vintage koferi … sve to možete vidjeti u prostoru u raznim funkcijama . Vjerujte mi, svaki puta kada ponovo uđete u prostor zapazite neki novi dotalj koji do sad niste vidjeli.


Na nedavno održanom otvorenju gosti su bili oduševljeni originalnošću i genijalnim idejama koje su dolazile sa raznih strana, a realizirali su ih majstori, vlasnici i moja malenkost. Svoje uratke u ovom vrhunski osmišljenom hostelu prenijeti ću u vam u nekoliko slijedećih postova , a krećem sa preuređenim stolicama jer je to bio moj prvi zadatak.


U kompletnom prostoru prevladavaju sivi, crni i bijeli tonovi uz dodatak drva, pa je odlučeno da će jedino drveni stolci u baru i na terasi hostela biti u bojama. Što jarkije to bolje. Stolce smo skupljali sa različitih strana, obilazili buvljake, skupljali kontakte  i  prenosili ih sa različitih adresa. Bilo je bitno da budu drugačijih oblika, drvene i spremne za uređenje. Bila je to stvarno super avantura, a da doživite kompletan rezultat dođite na kavu na najljepšu terasu u gradu - Swanky Mint hostel.


Na prvom kolažu fotki su neki od primjeraka u svom prvotnom stanju, a zatim slijede njihove uređene verzije.















ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

KERAMIČKE PLOČICE KAO PODLOŠCI




Pretpostavljam da svi mi sa proljećem dobijemo neopisivu želju da nešto po kući mijenjamo, osvježimo, premaljamo (ja sam prije par dana taj dio odradila), a ako naše želje prate i financije onda su zahvati i ozbiljniji. Naprimjer mijenjanje pločica (nikako ne volim i izbjegavam u velikom luku, ali kad se mora ...).

I tako kuhinja, kupaona, pod, terasa zabljesnu novi i čisti, a ostane nam nekoliko komada  (ako je keramičar dobro izračunao, ako nije onda i više) pločica. Šteta baciti, plaćene su, a opet što s njima?

Napravite od njih podloške. Ako su većih dimenzija – podloške za vruće lonce i tave, a ako su manje onda za čaše.

Osim pločica potrebno vam je još i slijedeće: primer za glatke materijale (ja koristim primer od Caparola – na bazi vode je, brzo se suši, nemam mirisa i odlično prima osnovnu boju na sebe koja se pri korištenju ne guli). Ako se sjećate koristila sam ga za preuređenje frižidera . Treba vam i filc koji ćete nalijepiti na donju stranu pločice da vam podložak ne uništava stol, boje po izboru i bezbojni lak.
Koraci su vrlo jednostavni, podlošci personalizirani, a ostaci pločica pametno iskorišteni :D












Fotke by Neja Markičević (CROPIX) za Jutarnji list