utorak, 26. lipnja 2012.

KRLETKA KAO LUSTER

Nedavno smo vam se pohvalili da smo došle u posjed ove divne krletke i da jedva čekamo smisliti mjesto i funkciju dostojnu ove ljepotice.



Razmišljali smo o cvjetnom aranžmanu u njoj da krasi terasu, ili da stavimo svijeće u nju za romantičnu večernju atmosferu, ali na kraju je odlučeno - biti će luster!
I to kakav luster :D













utorak, 19. lipnja 2012.

KAŠIRANJE STOLCA "KROJAČICA" - makeover

U novom broju Dom&Dizajn-a imali ste prilike vidjeti naš novi makeover stolca, pa vam ga ovim putem prenosimo i na našem blogu u proširenom izdanju.
Drveni stolac ofarban u bijelo otet je iz roditeljskog stana (ionako ju nisu koristili), a ukoliko nemate neki sličan doma, toplo preporučamo Britanac nedjeljom gdje ih možete kupiti za 100-200kn u raznim formama. Obzirom na prekrasno vrijeme neće vam teško pasti ni popiti kavu na ovom živopisnom trgu.
Naravno i Hrelić dolazi u obzir i krupni otpad po kvartovima, ukoliko ste spremni  na ratoborne Rome koji čuvaju hrpe kao da su od zlata.


Ovo je vrlo jednostavna, a efektna tehnika sa kojom ćete upotpuniti slobodno vrijeme (stižu praznici i godišnji odmori, ne morate po cijele dane ležati na plaži, sunce ionako nije zdravo u velikim količinam :p ), dobro se zabaviti i za nagradu dobiti handmade unikatan komad namještaja.
Od  materijala vam je potrebno: brusni papir, ljepilo za tapete, kist, krojevi (mi smo koristili krojeve iz Burde, ali nedajte se smesti – isto možete napraviti i sa novinskim papirom, časopisima, stripovima, slikovnicama, ukrasnim papirom… odnosno svim vrstama papira, ovisno o efektima koje želite postići)

Kao što vidite prema popisu materijala ovaj projekt je i jeftin. Ljepilo za tapete možete kupiti u bilo kojem dućanu specijaliziranom za uradi-sam vragolije :D  Mi smo naše platili u Bauhausu 20-ak kuna i nismo potrošili ni 1/3 pakiranja. Uputstva za pripremu ljepila  (jer ga dobijete u obliku prah) slijedite sa pakiranja - teško možete zeznuti.


Slijedi priprema stolca za rad, odnosno brušenje.  Za to vam je čisto dovoljan brusni papir, iako ako imate električnu brusilicu, biti ćete brže gotovi. Zato zasučite rukave i pobrusite kompletan stolac – brzo je i jednostavno, a u kompletan ovaj projekt možete uključiti i mlađe ukućane – ne mogu se ozlijediti, a biti će jaaako ponosni na sebe kada vide rezultat.



 
Nakon brušenja stolac prebrište sa krpom da uklonite prašinu i krenite sa nanošenjem ljepila. Nanosite ga debljim kistom i slobodno ga bogato nanosite na stolac, bolje će primati papir.



Papir, koji god da ste odabrali nemojte rezati štreberski sa škarama pravocrtno (ako ste picajzla možete, nećete pogriješiti), već ga trgajte rukama da dobijete efekt kolaža na stolcu. Otrgnute dijelove nanosite na ljepilom pripremljen stolac i zaglađujte neravnine kistom. Koristite isti onaj kist mokar od ljepila, jer će ljepilo sa donje i gornje strane odlično učvrstiti papir.





 
I tako dio po dio dok niste oblijepili kompletan stolac. Ostavite ljepilo da se skroz osuši i na kraju ga polakirajte bezbojnim lakom da vam duže traje. Mi u dosta slučajeva koristimo bezbojni lak za brodove, jer je po svojoj namjeni i napravljen za svakakve vremenske uvjete, lako se održava i duuugo traje.



Sve smo vam otkrili i više nemate isprike ni razloga da ne preuredite svoj pohabani stolac u nekom otkačenom stilu. 

I pošaljite nam fotke gotovih radova!

Vaše Kućanice 
xoxo 

Fotke by: Sandra Šimunović za Cropix




petak, 15. lipnja 2012.

NAPOLEON III

Bio jednom jedan Napoleon, ali ovaj put mislimo na onog trećeg  Napoleona, nećaka od Napoleona Bonaparte-a.  I taj naš Napoleon (treći) skroz je na krivu nogu krenuo, prvo su  ga potjerali  iz Francuske, pa je izgubio dvije bitke, ali nakon revolucije 1848. g. ipak se vraća natrag u Francusku i postaje  predsjednik republike. Kao da to nije bilo dovoljno uspona i padova za jedan život  1851.g.  roker je napravio i državni udar, pa postao i Car !

I taj Car , na izgled pomalo nesposoban,  počinje raditi  čuda:  ekonomski unapređuje zemlju, totalno rekonstruira Pariz, u službi mu je i industrijalizacija pa sve ide znatno lakše i brže, ali u svakom slučaju nama koji volimo dekore, interijere i arhitekturu  taj zmaj napravio je  strašnu uslugu i stvorio dobre temelje! 

Detalji njegovog kraja i nisu bili tako uspješni, ali taj period nam i nije bitan za našu temu.
Dok  je on bio gazda Pariza strašna lova se investirala u građevinu, a arhitekti i dekorateri  imali su odriješene ruke za slobodno izražavanje i dokazivanje.  Buržuji  su bili u lovi i jedva su čekali da arhitekta na glasu prošeta  maštu njihovim dvorima.  Mi nekako to vrijeme uspoređujemo sa našim  post ratnim  razdobljem, kad su pristojne svote novaca sletjele u 'krive' ruke novopečenih tajkuna i stvorili nepitki  glam-sjaj trend što je većina mase  i prihvatila. No, Francuzi su ipak Francuzi, i taj njihov glam – sjaj  u kombinaciji  s njihovim vankonkurentim 'stilskim ' genom mixaju  osebujan III. Napoleonski stil.   Ne baš kao onaj naš, ali se svakako  odlikuje hrpom deko- motiva, textila,  textura,  i materijala .  Materijali  koji se koriste u izradi namještaja  simboliziraju  čisti luxsuz  bio to mahagonij, porculan, drvo kruške, kornjačevine, slonovače ili  skromno razbacivanje  pozlatom . Već smo spomenuli tu industrijalizaciju koja potpomaže proizvodnju namještaja i stavlja šlag za kraj stilu,  jer postalo je sasvim jednostavno izraditi  bogate intarzije,  zbog  mehanizacije i tanko rezanog  furnira, rezbarenja, tokarenja zlata , bronze i mramora! 

U biti nakon svega što smo  rekle sasvim je jasno zašto pripada Royal stilovima tog perioda zajedno sa svim brojnim Louisima ( od XIII – XVI ),  a svi oni koketiraju sa neoklasikom  i njenim korjenima antičkog Rima i Grčke, romantizmom, naturalizmom, barokom i rokokoom , pa na temeljima prijašnjih  trendova nastaje novi! 

Kada sam već došli do te činjenice, kako su ludi Francuzi koristili znanja i stilove onih prije sebe tako smo i mi odlučile iskoristiti Francuze. Prošle nedjelje dok smo ispijale našu najdražu kavu na Britancu ugledale smo GA! 

On  je STOLAC!
On nije običan STOLAC!
On je  NAPOLEON III. STOLAC ... 

Pričamo o ljubavi na prvi  pogled ... izašli smo odmah na date....ispijali  kavu do kasno popodnevnih sati .... ON je sjedio .... a MI smo maštale! 




Sjetile smo se kako je zadivio i P.Starcka  pa mu je u dalekom Bejingu, u Le Lan restoranu udahnuo novi život .... 




A ni Francuzi ga nisu zaboravili, pa su  njegovom osebujnom stilu dodali još malo 'suzdržanog' božićnog kicha i pustili ga da krasi izloge luxuznih trgovina.... 



 
I dragi naši sada smo mi na redu, da mu udahnemo malo duha Kućanica :D

Do njegovog novog ruha budite nam pozdravljeni!

Kućanice & Napoleon III

utorak, 12. lipnja 2012.

POLKA DOT FOTELJA - makeover

Bio je to jedan sasvim običan dan kada je vlasnica jedne stare, zaboravljene fotelje odlučila da ona više nikada neće biti ista kao prije! 

Na mail veselih kućanica stigla je fotografija…. 


…na oko glomazna, stroga fotelja u socijalističko smeđem tonu  očajnički je vapila za preobrazbom! 

Vlasnica je navela niz svojih želja i fav bojica koje su šetale od Denver plave, tirkizne, svijetlo ljubičaste  pa možda malo bijele, ili još bolje zlatne , vikala je da ne zaboravimo  točkice – VOLIM TOČKICE,  a onda možda i varijanta u Pop art stilu, al bez Alan Forda ne dolazi u obzir….i tako se na njenih 10 mogućih varijanti, u glavama Kućanica rodilo  još 100 drugih… al da ne odletimo sa našom maštom  nebu pod oblake i ne počnemo nanovo smišljati toplu vodu udahnule smo duboko, odbrojale do 100 , smirile se i krenule od početka sljediti instrukcije. Da nama bude lakše a i  vlasnici razumljivije krenule smo sa skicama kako bi utvrdili da li jednako svi razmišljamo. I skicice su poslane sa figom u džepu da smo u dobrom smjeru krenule! 

Prijedlog 1.



Prijedlog 2.
Prijedlog 3.


I pobjednica je odabrana…. I tako socijalističko smeđa fotelja dobiva novi naziv… POLKA DOT ! 

I POLKA DOT je postala naš CENTERPIECE za narednih tjedan-dva… fotelja je stigla u naš kreativni inkubator….  Kako je stigla, počele smo hodati oko nje kao mačke oko vruće kaše, dimilo se iz ušiju, iz okica sijevale  munje….trljalo se dlanovima … a onda  nas je val strasti savladao, dohvatile smo alat  počele je čerupati…. Zakovice su počele iskakati jedna za drugom dok je nismo cijelu ogolile….kada smo je počele brusiti  oblak prašine nas je prekrio…. Khm! Nakon toga bio je dobar trenutak da se odmaknemo  korak dva unatrag i malo ohladimo…. Fotelja je izgledala kao posramljena mlada u donjem vešu …. Kada se prašina slegnula počele smo drveni kostur  pretakati u zlato… zlatni listići su nas preplavili … opet je bio potreban korak u natrag …. Duboki udah, čašica orahovca…. Snage su zbrojene … Denver plava je na paleti…. Morska spužvica u rukama …. i sada modernom  i sjajnom zlatu odnosimo sjaj i vraćamo ga sa patinom natrag  u svoje vrijeme…. Posramljenoj mladoj smo vratili ogrtač… krojevi tapicirunga su spremni.... a sada slow motion onog prijašnjeg filma kada su zakovice iskakale kao da same bježe s fotelje počele smo jednu po jednu vraćati… protokol bez i jedne riječi slijedi… 
Kuchanica 1 ( ona super strpljiva i pedantna) odmjerava razmake i pridržava zakovicu dok Kuchanica 2 ( na ovom zadatku aka Čekičarka tupka po glavicama zakovica … al moramo naglasiti da je bio izrazito važan ritam  Čekičarke … a to je tihi-brzi TUP, glasni – snažan TUUP,  i glasan ali nježniji TUUP  i zlatna zakovica je duboko zaronila u drvo a plavo platno čvrsto je zategnuto , nije baš da je bitno al smiješno sigurno je da se taj ritam ponavljao  punih 400 puta koliko  ima zakovica na našoj POLKA DOT foteljici – susjedi oduševljeni, a mlada spremna!)



I kao što vidite POLKA DOT je gotova… ni malo socijalistička, a već potpuno  moderna!
Vlasnici je dostavljenja, a zajedničko uzbuđenje nije se dalo prikriti… jedino što je bilo nužno prikriti ( zbog naše osobne reputacije) je naše indijansko kolo sreće u liftu nakon što smo napustile POLKA DOT rezidenciju! 






petak, 1. lipnja 2012.

NAŠA PRVA DUPLERICA

Kaže se: “ ako nije bilo u medijima, onda kao da se nije ni dogodilo”. Ova uzrečica već neko vrijeme vrijedi i za Facebook i internet općenito, pa je potpuno jasno kako svi koji nešto rade žele dio svog medijskog prostora  iliti 5 minuta slave :D
Tako je i nama otvaranje profila na facebooku, nakon što smo napravile i poslikale naše uratke bio prvi korak u svijet. Naravno, uslijedilo je maltretiranje prijatelja da lajkaju stranicu, sheraju,  taggiraju i na sve moguće načine nam pomognu u  privlačenju fanova koje bi upoznali sa našom kreativom. Blog koji čitate je bio prirodan slijed nakon profila na faceu  koji nam služi nešto kao dnevnik i spomenar u jednom. 

E pa Dragi dnevniče, odradile mi i svoj prvi intervju za novine. Sa nešto prijašnjeg iskustva u radu sa novinarima, jedan dan smo na nekoliko adresa specijaliziranih medija poslali mail u kojem smo im htjeli skrenuti pažnju da postojimo i pohvaliti se sa svojim radovima, pa ko zna, možda im se svide?! I pogađete, uspjelo je! I to na naše veliko iznenađenje javila nam se ekipa iz Dom&Dizajna! Naravno, bile smo sretne i uzbudjene kao tinejđerice. Još kad su nas obavijestili da bi htjeli dugoročniju suradnju i veliki intervju u kojem bi nas predstavili u subotnjem izdanju Jutarnjeg lista – mam smo se umislile :P

ODMAH smo se pohvalile svima koje znamo, tako da smo i milom i silom sigurno utjecali na prodaju Jutarnjeg i D&D-a za taj vikend :D





Snimanje i intervju su prošli čak i bolje nego smo očekivale, jer je ekipa koja nas je došla obradit precool. Za početak Sandra, fotografkinja sa kojom smo odmah našle zajednički jezik i brzo i uz smijeh odradile photoshooting  za rubriku How-to. Naravno, najteže je bilo pofotkati nas dvije – bez šminke, bez specijalnog outfit i bez ikakvog smisla za poziranje. Ali dobro, preživjeli smo i to, a slika je – smiješna.

 Na intervjuiranje su nam stigle Iva i Berislava, dvije vesele i otvorene ženske iz samog uredništva časopisa koje su iz nas dvije lajave saznale sve potrebne i nepotrebne informacije uz kavu i usputno fotkanje – Berislava je to odradila onako laganini, iskusno, brzo, a fotke su ispale kao da ih je namještala i uređivala satima. 

I tako smo uz smijeh, nova poznanstva, iskustva i genijalnu suradnju dobile svoju prvu duplericu.

Ako nas sretnete u gradu mi smo one dvije visoke, plave koje se šepure kao da upravo sišle sa naslovnice :D 

A u pozadini naša himna: